ISO 22000

ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

Uluslararası piyasalarda neredeyse her ülkenin kendi gıda güvenliği ile ilgili standardının bulunması ve diğer ülkelerin birbirlerine uyum sağlamasındaki zorluk, bu konuda uluslararası bir standart ortaya çıkarılması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.

Bu amaçla, ISO 22000 Standardı hazırlanmaya başlanmış ve uluslararası bir standart olarak 2005 yılında yayımlanmıştır. Gıda sektörünü tüm etkileyenleriyle birlikte kontrol altında tutan İSO 22000, kuruluşlardaki gıdanın kaynak olabileceği sorunların önüne geçmeyi amaç edinmiş bir sistemdir.

Yani diğer bir söylem ile, tüketicinin gıda kaynaklı hastalıklara maruz kalmasını önlemeye çalışmaktadır.

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin Faydaları Nelerdir?

  • + Sistematik bir yönetim sağlar.
  • + Kanunlara uyumluluğu sağlar.
  • + Gıda endüstrileri arasındaki iletişimi destekler.
  • + Personel niteliklerini olumlu yönde etkiler.
  • + Resmi denetimlerde karşılaşılan sorunları alt seviyelere indirir.
  • + Memnuniyetsizlik kaynaklı ürün iadelerinin önüne geçer.
  • + Pazar payının arttırılmasını sağlar.
  • + Ekonomik büyüme ve kalkınma için potansiyel artışı görülür.
  • + Gıdanın sorun olabileceği konularda, tehlike kontrolü sağlar.
  • + Çalışma ortamının iyileşmesine katkıda bulunur.





WhatsApp chat